Maskinstation Hans Tobiasen i Kærbøl ved Ribe har til majssæsonen 2014 investerede i finsnitter af stor format. Krone Big X 1100 er navnet, og med knap 1.100 hestekræfter under motorhjelmen og med 14-rækket majsbord så er det én af de bredeste og stærkeste finsnittere i Danmark - og faktisk er det den stærkeste serieproducerede finsnitter på markedet overhovedet.
Den markante stråle fra finsnitterens tud ophører, og det 10,5 meter brede majsskærebord hæves, og den knap 1.100 hestes finsnitter vender rundt på forageret. Mens frakørselsvognen hænger i for at følge med rundt sænkes skærebordet igen, og der ryger endnu 14 rækker majs ind igennem indføringen på den glubske Krone-finsnitter.
Maskinstation Hans Tobiasen i Kærbøl ved Ribe har til majssæsonen 2014 investerede i finsnitter af stor format. Krone Big X 1100 er navnet, og med knap 1.100 hestekræfter under motorhjelmen og med 14-rækket majsbord så er det én af de bredeste og stærkeste finsnittere i Danmark - og faktisk er det den stærkeste serieproducerede finsnitter på markedet overhovedet.
"Det gælder om at fremtidssikre sig, slår indehaver Hans Tobiasen fast, da han fortæller om baggrunden for købet af den store maskine."
Stor kapacitet
Finsnitteren er købt brugt fra Tyskland, hvor den har kørt en enkelt sæson. Finsnitteren er byttet med en ældre Krone Big M 650 med 650 hestekræfter og 12-rækket skærebord.
"I majsen ligger vi på to til tre hektar mere i timen med den nye 1.100 hestes finsnitter sammenlignet med den tidligere 650 hestes, fortæller Hans Tobiasen."
Når det går bedst i majsen, er kapaciteten hele syv hektar i timen.
Mange af maskinstations kunder ligger mellem 100 og 200 malkekøer og enkelte med endnu flere.
Maskinstationen har i majssæsonen fire finsnitter i majsen, og i løbet af sæsonen bliver det til knap 800 hektar pr. finsnitter.
"Det kan virke som få hektar pr. finsnitter, men vi er nødt til at have den store kapacitet, og det er også en stor tryghed overfor vores kunder. Desuden kører vi ikke i døgndrift med snitterholdene i sæsonen, da det tit kan være svært at få til at hænge fornuftigt sammen med mandskabet. Og derfor skal der ske så meget som overhovedet muligt med de samme folk på et snitterhold, slår Hans Tobiasen fast."
Han fortæller også, at vejrforhold og efterhånden kortere og kortere sæsoner også har stor indvirkning på betydning for kapaciteten.
"Den gang jeg startede med maskinstation, da tog den bugserede finsnittere det samme antal hektar på en hel sæson, som vi i dag tager på en enkelt dag med de fire finsnittere."
To enheder i stakken
Den store finsnitters begrænsning sættes hverken i skærebord eller motor - men i ensilagestakken.
"Sammenkørselen er alfa og omega, og derfor er det folkene i ensilagestakken, der sætter tempoet, og så må resten af holdet rette sig ind, fremhæver Hans Tobiasen, som altid sender to køretøjer til stakkørsel med den store Krone-finsnittere."
"Vi kører altid med en 20 ton Volvo ged i stakken med tvillingmon-tering, som gør det lettere at lave markstakke og sørger for en god trykning helt til silokanten. Derudover kører der enten en mindre gummiged eller en traktor med et dozerblad, som også er ganske effektiv i majsensilagen, fortæller Hans Tobiasen."
Da Maskinbladet besøgte Hans Tobiasen kørte kunden selv i ensilage-stakken med gummiged nummer to.
Genvalg til Krone
Det er ikke den første Krone-finsnitter hos Hans Tobiasen og sikkert heller ikke den sidste.
"Der er flere grunde til, at vi holder fast ved Krone-finsnitterne, og det skyldes først og fremmest en rigtig god snittekvalitet, som i hvert fald ikke er ringere end de øvrige mærker på markedet."
Desuden fremhæver Hans Tobiasen også serviceniveauet som en væsentlig faktor, når der skal købes finsnitter:
Vi får en rigtig god service fra den lokale Krone-forhandler, Brdr. Holst Sørensen i Ribe, og det er altafgørende med den rigtige service, når uheldet er ude. Især ved de store setup, når der er fire til seks mand af sted på et snitterhold. Desuden er det til flere tusind kroner i timen, og så skal man ikke holde stille i mange kvarter, før det koster rigtig mange penge, påpeger Hans Tobiasen.
Han fremhæver også de tyske Krone-maskiner som meget solide, og det gælder også de Krone-pressere, som Hans Tobiasen råder over.
"Skærebord og reservedele passer også sammen, når alle finsnittere kommer fra samme producent, og det gør hverdagen meget lettere."
Meget ektraudstyr
Den nye Krone Big X 1100 hos Hans Tobiasen er godt udstyret med blandt andet udbyttemåler og NIR-sensor.
"Vi har rigtig gode erfaringer med både udbyttemålere og NIR-sensorer efter den første sæson i majsen, og kalibrering er faktisk ikke det store problem, fortæller Hans Tobiasen, som også bemærker, at det er rart for kunden at vide præcis hvor mange FE majs, der bjerges samt tørstofindholdet. Desuden kan finsnitteren løbende justere snittelængden efter tørstoffet."
Den store finsnitter er udstyret med flere motorstyringer, så det er muligt at køre med reduceret kraft i eksempelvis græs, hvor det ikke er nødvendigt med alle hestekræfter i alle græsslæt.
Det gør også, at maskinen ikke skal holde stille om sommeren og kun benyttes i første slæt græs samt majsensileringen.
Ifølge Hans Tobiasen så er brændstofforbruget ganske godt.
"Sammenlignet med en tidligere Krone med en 12 cylindret motor og 800 hestekræfter med 12-rækket majsskære-bord, så bruger vi mindre dieselolie i timen med 1.100 hestekræfter og 14 rækker majs af gangen."
Husk at følge os på Facebook for mere information